Hele Norge Leser: gamification av lesing

Jeg er kanskje den minst produktive bloggeren i Norge men hu hei her kommer det faktisk en bloggpost! Jeg bare stikker hodet innom for å fortelle om noe gøy: Hele Norge Leser! I 2019 her til lands feirer vi at boken fyller 500 år, og i anledning Bokåret har det blitt lansert en nasjonal lesekampanje for voksne. Tenk Sommerles, men for oss som er gamle nok til å ha skaffet oss lån og gjeld. Man skal logge hvor mange sider man leser hver dag (eller minutter for de som hører på lydbok), og så får du poeng ut i fra det. 10 sider gir deg 1 poeng, 20 sider gir deg 2 og 50+ sider gir deg 3, som er maks antall poeng du kan få i løpet av en dag. Konkurransen begynte i begynnelsen av oktober, og er ferdig i slutten av desember. Man konkurrerer som enkeltperson, men kan også opprette lag og konkurrere mot andre. Hver mandag velges en vilkårlig leser som vinner en bok, og helt til slutt vinner den bedriften som har lest mest et forfatterbesøk, og beste laget vinner et helt års abonnement på Storytel!

Med andre ord: Bokåret har gamifisert lesing. Mulig det sier noe om mitt behov for å få konstant bekreftelse på mine prestasjoner (hei, millennial), men jeg er hvert fall helt hektet. Jeg raste gjennom syv bøker i løpet av oktober. Jeg ligger tre bøker foran skjema på Goodreads, og hvis dette fortsetter kommer jeg til å slå mitt årlige mål på 52 bøker innen november er over. Det har aldri skjedd.

img_6745 img_7370

Det beste av alt er at jeg får ta skikkelig has på TBR-listen min. Fordi jeg leser så mange bøker samtidig (en bok for hver anledning) har jeg begynt på mange bøker jeg har utsatt, eller hatt i bokhyllen lenge. Jeg fikk lest The Binding som jeg fikk i bursdagsgave, lest ferdig Ravencry-serien til Ed Mcdonald og endelig begynt på Thrawn-serien som har stått på hyllen min en liten evighet. Vanligvis er det alltid en øvelse i dårlig samvittighet å plukke ny bok fra bokhyllen (eller enda verre velge en fra biblioteket over bokhyllen) for det synliggjør bare de som står igjen ulest. Men nå som propellene på lesekapasiteten min er skrudd opp til elleve, hiver jeg meg over alle bøker jeg har til rådighet for å ha nok drivstoff til å fylle på 50+ sider hver dag.

Det har også endret mentaliteten jeg har når jeg skal velge bøker nå på slutten av året. Fordi jeg leser så mye hver dag nå, og ikke vil sette meg inn i en ny historie hele tiden vil jeg helst lese de tykkeste bøkene jeg har. Jo tjukkere jo bedre. Vanligvis på denne tiden pleier det å forløpe seg litt annerledes, og jeg leser påfallende tynnere og tynnere bøker ettersom slutten av året nærmer seg fordi jeg har Goodreads-målet mitt i bakhodet.

Nå høres det kanskje ut som hele kampanjen handler om prestasjoner. Det stemmer ikke. Det er heller bare veldig mye trivsel. Hele Norge Leser har blitt et verktøy som hjelper meg å prioritere det jeg liker best å gjøre: å lese. Istedenfor å ubevisst sette meg ned med mobilen i et par timer etter jobb eller bingetitte noe på Netflix, pakker jeg meg inn i teppe som en calzone setter meg med boken min. Jeg koser meg enormt, og poengene jeg får på slutten av dagen blir bare en bonus. I tillegg hjelper kampanjen folk som ikke leser så mye men skulle ønske de kunne gjøre det. En kollega av meg leser vanligvis et par bøker i året, men endte opp med å lese mest av alle oss ti på laget.

Mye av grunnen til at jeg har avbrutt min selvvalgte bloggeksil er fordi jeg vil dele hvor gøy dette er, slik at flere får vært med på det før det er over. Så: hvis noen andre ble gira av å lese om dette er det fortsatt mulig å melde seg på kampanjen! På fredag begynner et lesemaraton som varer hele helgen, der du kan si til andre at du er opptatt med god samvittighet og bare lese i tre dager. Bonus: man kan vinne tre måneders abonnement på Storytel, så her er det bare fine ting i vente. Kom igjen, bli med da!

Jeg bare legger denne her til slutt:

https://www.helenorgeleser.no/

Nå, hvis dere vil ha meg unnskyldt så må jeg tilbake inn i calzonen min for å lese litt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s