Viking – To Konger – Bok I

Bakkejord & Åsli – Envig Forlag

Vi skal tilbake til 800 tallet. Et langskip glir inn mot en enslig landsby på kysten av England. I båten sitter Ulv, en litt puslete utgave av resten av de kraftige og elleville krigerne som sitter rundt ham. Han har nesten like mange fiender blant disse som i landsbyen som snart skal plyndres. De fleste mener han burde vært tatt av dage før båten i det hele tatt forlot Norge. Sakte teller han ned sin siste time.

Marcus sitter under en lem i gulvet. Over han hører han vikingene angriper mens han håper intenst at søsteren rakk å komme seg unna. Med ett går lemmen opp. En skikkelse dumper ned ved siden av ham. Stille sitter de der og skuler på hverandre i mørket, før de kjenner intens røyklukt sive ned mellom treplankene i lemmen.

Dette er historien om den til dels foraktede Ulv, trellen Marcus og deres ikke spesielt enkle vei videre for å finne søsteren til Marcus og en form for tilhørighet. Ingen av dem har musklene eller makten for å hevde seg i en brutal verden der det å være en ærbar kriger som hungrer etter å dø i kamp betyr mer enn noe annet menneskeliv.

Boken er spennende. Den drives gjennom av det skjøre vennskapet mellom de to og deres plass i hierarkiet. Slik oppstår det mye vanskeligheter de må forsere mellom hverandre og på tvers av resten av mennene. I tillegg er Bakkejord og Åsli like glad i å ta livet av karakterer du får sansen for som Georg RR Martin – noe som jo faktisk gjør dette mer realistisk i mine øyne.

Nå er jeg ingen ekspert på denne tiden, men det virker som om det er gjort en del research her for å få dette så historisk riktig som mulig. Og det virker. Navn,  hentydninger fra sagatiden og et direkte språk gir et uttrykk av å være 900 år tilbake i tid og til tider rett i nærkampene. Noe tjafs og sprekker er det her og der men i alt en veldig artig selvutgitt førstebok fra duoen.

Boken passer nok for de fleste men tipper de i den yngre halvdel av tenårene vil ha stor glede av denne. Særlig om det kiler litt i ryggen når de ser sagaornamenter, hjelmer og sverd – eller serien «Vikings» for den saks skyld… 🙂

Mia Ryan

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s