Abstinenser etter Game of Thrones?

Av Mia Ryan

Sesong 7 er ferdig, men stagg det verste suget med del 2 av Rosekrigene. Her kommer vi til stykket som omhandler Gerog RR Martins absolutte favorittkarakter – Richard 3. Man skjønner kjapt hvorfor. Det finnes spor av hans trekk og nykker hos både Tyrion, Stannis, Frey og andre karakterer i GoT. I denne delen kommer finner vi også en som skal ligne ubehagelig mye på Daenerys, bare at her er hun en han.

– kan historien spå noe om hvordan GoT ender i sesong 8? 

Maggie var ikke dau…

Som vi kanskje husker fra del 1, Lancasterne med vår egen Cersei – Maragreth av Anjou i spissen og hennes blodtørstige sønn (Joffrey) er på flukt. Hennes nyttige potetsekk, The Mad King Henry 6. av Lancaster er tatt til fange av York og nyter nå et bedre opphold i Tower. Den nåværende Kong Edward 4. av York har giftet seg i skjul (lik som Robb Stark) med Elisabeth Woodville – noe som faller i svært dårlig jord hos vår Kirsten giftekniv Neville (noe sier meg at Neville og Tywinn ville blitt svært en svært god match over en kagge Dornish).

Men om du tror Margareth innså nederlaget, satte seg ned med kniplinger og hensatte seg til et liv med bibelsirkler hadde hun ikke vært mye til rollemodell for Cersei. Mens Edward 4. nyter hvetebrødsdagene med sin Elisabeth Woodville, samler Margareth opp allierte. I London sørger Wodvillene for å utnytte til fulle at huset har fått en dronning på på tronen (sa noen Tyrells?). De skviser seg innover Kongebordet og innynder seg hos Kong Edward 4. Neville befinner seg snart på en liten skammel lengst unna kongen, noe han tåler svært dårlig. Ei heller hans nevø og kongens bror Clarence. De begynner å se mot Margareth. Damen står i Skottland med vidåpne armer og et glis større enn den Engelske kanal. Ikke bare får hun disse to gullgrisene på laget men også hele det franske kongehuset. De gjør sitt trekk.

Edward 4. ble regelrett jaget fra tronen i 1470. Margaret finner sitt vrak av en mann i Tower. Etter sigende veksler han mellom sang og latterbrøl, komplett uinteressert av Yorkister og Lancastere, idet frua geleider han ut. De stabler han sammen på tronen og Neville sitter nå endelig så tett på kongen det er mulig uten å bli intim. Hele 6 måneder varer denne lykken før Clarence blir sår. Henry 6. hadde jo lovet han tronen når han døde!? Men så har den infernalske Tywinn Neville klarte å love bort sin datter Anne til sønnen til Henry 6. og Margareth – Edward of Westminister (Joffrey). Han var jo tross alt den egentlige tronarvingen. Clarence la to og to sammen og skjønte at tronen ble aldri hans så lenge Henry og Neville satt der. – På tide for Littlefinger å skifte side, igjen…

Long may he reign! – sånn litt lenge ihvertfall…

Clarence snur 180 grader, søker tilbake til sin bror Edward 4. og sammen sørger de for enda et sviende nederlag for Lancasterne. Kong Edward 4. gjør som sedvanen når man vil beholde stumpen på tronen, dreper alle som kan kreve den fra deg. Han halshugger Margarets sønn Edward of Westminster og drukner Neville i en tønne vin. Den veldig slitne Henry dør fryktelig beleilig og slik mange andre kongelige gjør på denne tiden  – under mistenkelige omstendigheter i Tower. Clarence fikk han også henrettet, sånn for sikkerhets skyld. Kakerlakken Margareth er tatt til fange men kjøpes fri av kongen av Frankrike mot at han lover å holde fruentimmeret på fransk jord resten av hennes levetid. Sånn, ferdig med Lancastere. Fred og ro begynner tilsynelatende å senke seg rundt makten og riket og Edward skjenker kongehuset to prinser. Folk puster et lettelsens sukk. Ro rundt makten betyr ro i riket. Ting begynner å ta seg opp.

Men så brått finner Edward ut at han vil vandre litt på heden. Han dør brått, naturlig og helt av seg selv (som jo var noe unormalt på denne tiden) Sønnen er 12. Lillebror 9. Onkelen het Richard 3…

Richard
Avlet Richard 3. noen av disse?

Martins lille favoritt-mordergubbe

To prinser, den eldste – Edward 5. – med et uomtvistelig ekte krav på tronen. Men han er 12, hans far utnevner en Kings Hand på dødsleiet, en type med fysiske skavanker  – Richard 3. Lille Edward 5. befinner seg ikke i London på dette tidspunktet og begynner reisen mot tronen. På sin vei nedover blir han eskortert av sin halvbror Grey og Jarlen av Rivers. En dag treffer de plutselig på lille Edwards elskverdige onkel Richard 3. som ønsker å hjelpe eskorten tilbake til London. Rivers og Grey spiser en bedre middag med sin nye venn og de tre legger seg etter mye god vin i de sene nattetimer. Sjokket må ha vært stort for Grey og Rivers da de våkner i lenker dagen etter tiltalt for høyforræderi av Richard 3. selv. De ble sendt nord og henrettet. Richard tar seg personlig av eskorteringen av sin lille øyensten Edward, et av to hinder for kravet hans på tronen…

Richard geleider lille kronprins Edward rakt inn i Tower. Her treffer han sin lillebror som Richard 3. har dratt ut av morens favn og plassert her. Men onkel Richard lover at her skal de to brødrene bare være bittelitt mens onkel fikser bra fest til kroningen med det kuleste luttspillerne og beste varme ale som byen har å by på. Siden har ingen noensinne sett dem (får noen Bran og Rickon assosiasjoner her fra tidligere sesonger). De utgjør faktisk et av Englands største mysterier, noe som også gjaldt i samtiden. Forsvinningen satte sinnene i kok hos befolkningen. Det er teorier om at de ble kvalt av Richards gode venn James Tyrrell(!), men ingen vet sikker hvor de ble av. Som om ikke folkets msitro mot han var nok så tar Richard like greit å fremmer et forslag om at de to var uektefødt i utgangspunktet så det var like greit. Med nok venner i styre og stell får han gjennomslag for dette. Men hvem kan bli konge da? Ydmykt og sikkert veldig overrasket av den svært ærefulle forespørselen aksepterer Richard det tunge oppdraget om å bekle tronen. Idet han er konge tar han livet av alt som kan minne om noe som har et krav på tronen.

Henry og Daenerys
Slående likheter…?

Daenerys som mann og uten drager?

Over kanalen sitter en kar og freser. En farlig konkurrent til tronen da han har direkte blodlinje til den første hertugen av Lancaster, Henry 7. Vokst opp i eksil etter at faren ble drept, Henry Tudor begynner å se mot London og tronen – ikke veldig ulikt en viss dragefrøken over sjøen fra Westeros. Han mener hardnakket at misfosteret på tronen ikke har noe som helst der å gjøre. Hans første forsøk ved å ta seg over sjøen ender dårlig, han blir tvunget tilbake, mister noen trofaste generaler og må gjøre retrett (heller ikke helt ulikt forsøket til sjøs for Daenerys). I Frankrike samler han igjen styrkene sine, en hær av pay-swords (dette er faktisk bare for likt) og sammen setter de seil over kanalen om mot Wales. I Wales får han raskt støtte hos et folk som tradisjonelt har tilhørt Lancasterne. Han får også backing av huset Woodville, og folket er klare for et alternativ til en svært upopulær Richard 3. Det ble ikke mye til slag. Henry knuser Richard 3. i kamp og gjør kort prosess og dreper han. Liket ble sendt på hesteryggen mot Greyfriars der han ble begravet uten ære.

To roser blir til en… Jon Snow og Daenerys?

Henry gifter seg med Elisabeth York, datteren til Edward den 4. og kanskje den mest ektefødte tronarving på York siden (hadde hun bare vært gutt). Lancasterne og York blir ett, nord og sør forenes. Rosekrigene er over, Henry blir en populær konge og får landet på fote igjen etter år med ustabilitet og krig.

Så er det bare å vente et år til å se om gerog RR Martin følger Rosekrigene til slutten…

Etterord

Richard 3. ble funnet i 2013, på en parkeringsplass. De to prinsenes endelikt forblir fortsatt et mysterium. Og som sist: dette er skrevet med glimt i øyet. Kildene er mange og jeg har her forsøkt å sjekke opp så mange som mulig men det spriker mye. Spesielt da mange av kildene fra denne tiden er historier seierherrene har fortalt da motparten gjerne mistet livet. Rosekrigene er en intrikat og infløkt historie så jeg har trukket ut de delene som minner om Got, men det er selfølgelig mye mer som hendte her. Om man ønsker å lese mer om denne tiden kan disse sidene anbefales: 

Luminarum.com/encyclopedia – veldig bra side for all info om Engelsk historie, spes oversiktlig på encyclopedia delen, bøker og siden til Philippa Gregory (http://www.philippagregory.com), Dan Jones har noen bøker bl a «The Hollow Crown» (har ikke lest hele men hørt den er bra), Susan Higginbottam lister opp flere bøker på sin side (susanhigginbottam.com), og oppslagsverk som Wikipedia, Britannica og bbc history gir lette og greie oppsummeringer. 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s