Maresi: fantasy fra Finland


Finsk fantasy! Denne boken er satt i en mannsdominert verden, der kvinner er for det meste definert etter deres relasjon til menn, og ikke nødvendigvis blir behandlet som oppegående mennesker. Men på en øy ute i havet finnes Det Røde Kloster, der kvinner har stiftet sitt eget lille samfunn, og gitt blaffen i mennene. Klosteret er viden kjent som et sted for kunnskap, og et sted der menn ikke bør frekventere hvis de vet sitt eget beste. Unge rike jenter blir sendt dit for å få utdannelse, andre rømmer dit fordi familien ikke kan forsørge dem, eller for å slippe unna forfølgelse. De tilber en naturreligion basert på en Urmor som har skapt hele verden. Verden ble skapt med en overnaturlig kraft, som alle kvinner har i seg (fordi kvinner er magiske, majestiske vesener, som vi alle vet). Denne kraften skal de utvikle, og de bruker dagene på å tilegne seg kunnskap, følge interesser, utføre ritualer og spise god mat. Dette er boknerdenes Themyscira, og jeg ikke kan fatte at dette faktisk ikke eksisterer.

(Jeg foreslår at vi bygger om Spitsbergen for nettopp dette formålet)

Hovedpersonen, novisen Maresi, er den triveligste følgesvennen du kan tenke deg gjennom denne boken. Hun er evig positiv og loyal (tenk Samwise Gamgee), og er veldig glad i mat (det er et tema som dukker mye opp i samtalene hennes). En dag kommer den mystiske Jai til øyen. Hun har en rygg full av arr, og har tydeligvis rømt fra noen eiersyke og lite trivelige mennesker. Etter hvert viser det seg at disse menneskene er ikke tilfredse med å la henne bare forsvinne, og snart er Det Røde Klosteret under trussel.

Dette er den første finske fantasy-boken jeg dykker ned i, og jeg kjenner jeg må titte mer på fantasy fra Finland hvis dette er nivået det ligger på. Det må nevnes at dette ikke er en bok der du går fra adrenalinfremkallende kapittel til adrenalinfremkallende kapittel. Maria Turtschaninoff tar seg tid, og gjør oppbyggingen ordentlig. Men det betyr ikke at det er kjedelig. Tvert imot. Hun er sparsommelig med kritisk informasjon, så ting som bakgrunnshistorien til Jai deles opp i små brødsmuler som jeg ivrig fulgte etter videre innover i boken. Jeg leste boken på en hytte på en øy omringet med skog, fjell og hav og jeg drømte meg helt bort. Det var en fornøyelse å møysommelig bli ledet gjennom alle hverdagsritualene, og tradisjonene som skulle utføres til visse høytider, og dette fantastiske kvinnegalleriet og hvordan de lever sammen. Karakterene består av kvinner og jenter i alle aldre, og med forskjellige bakgrunner (noen var hjerteskjærende) som lever i harmoni med hverandre og dyrker sine interesser som noen akademiske Amazoner. Og denne øyen. Når trusselen blir veldig virkelig kjente jeg at det vekket et voldomt beskyttelsesinstinkt i meg. Turtschaninoff har laget et fantastisk sted, og jeg vil så gjerne være der og passe på. Ingen skal ødelegge boknerdenes Themiscyra!

Jeg har lest mange kule fantasy-bøker der det er en gjeng med menn (noen ganger kvinner) ute på eventyr, med sverd, bravado og revestreker. Men lesehjertet mitt hoppet litt ekstra da heltene i historien var kvinner som er sterke på en litt mindre voldsom måte. Det var så deilig at de ikke nødvendigvis måtte hevde seg fysisk som menn for å overkomme vanskeligheter. Misforstå meg rett, jeg elsker kvinner som får slå fra seg både i filmer og bøker (sloss-scenen på stranden i begynnelsen av Wonder Woman ga meg tårer i øynene), men jeg liker også når de boksmarte og litt mer stillferdige får vinne dagen, og på sine egne premisser.

Jeg er veldig glad for at det kommer flere bøker og vissnokt en film (yas!), for denne verdenen er jeg ikke ferdig med å utforske. Men enn så lenge kan vi kose oss med at Mare er i salg på norsk!

Tusen hjertlig takk til Gursli Berg Forlag for boken.

2 kommentarer Legg til din

  1. Elena sier:

    Denne fikk jeg veldig lyst til å lese! Takk for en kul anmeldelse.

    – Elena
    boknerd.no

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s