Diane…The Secret History of Twin Peaks

img_8293

Kan vi først bare ta et kollektivt sukk over layouten på denne boken? Det må være en av de peneste bøkene som eksisterer der ute. Jeg har prøvd å redusere antall bilder av boken i denne posten, og jeg ble knallrød i ansiktet av anstrengelsen.

Men! Hva slags bok er dette egentlig?

Boken innleder med et FBI Interoffice Memorandum fra selveste Gordon Cole til en agent som ikke er navngitt. Han gir vedkommende en oppgaven av å gå gjennom en saksmappe de har funnet på et åsted (veldig top secret). Dokumentene i mappen er samlet av en person som kaller seg the Archivist, og er relatert til etterforskning utført av Dale Cooper i Twin Peaks. Hvis du ikke søler tekoppen i fanget av spenning allerede nå, bør du revurdere hva som er viktig for deg her i livet. Vi skal deretter begi oss ut på et lite eventyr blant disse dokumentene, guidet av kommentarer fra the Archivist, og fotnoter fra agenten som signerer med initialene TP. Agent TP skal prøve å avgjøre hvem denne mystiste arkivaren er, samtidig som vi som leser skal prøve å finne ut hvem TP er.

Mange forventer at boken skal ta for seg bakgrunnsinformasjon fra Dale Cooper sin etterforskning av mordet på Laura Palmer. Og akkurat på det punktet vil boken skuffe, men den gjør fortsatt som den sier på pakken: det er en samling av hemmeligheter knyttet til Twin Peaks.

Eksempel på dokumenter i boken. Appellerer så sterkt til «la-meg-bo-i-et-eldgammelt-boliotek»-delen i meg.

Boken begynner med bakgrunnshistorien til området der Twin Peaks oppstod. Undertrykk det gjespet. Dette er Twin Peaks vi snakker om. Hovedfokuset er selvfølgelig på merkelige fenomener som har oppstått i dette området siden tidlig 1800-tallet. Etter hvert kommer det en rød tråd frem som omhandler en ganske usannsynlig karakter, og da begynner boken virkelig å gi lesebåten din vind i seilene. Gjennom denne karakteren får vi blant annet info om Bookhouse Boys, Margaret Lanterman (Log Lady), og vi får vite mer om Hank og Norma, Ed og Nadine (vær ærlig, klør du deg ikke i hodet av ekteskapet til de sistnevnte?). Packard og Martell-familiene får også et eget kapittel som gir masse bakgrunnsinformasjon og fakta, og belyser konflikten jeg personlig synes er vanskeligst å henge med på i Twin Peaks. Hva er greia med Martell- og Packard-familien, og hvordan ble Josie og Eckhart involvert? Endelig får man vite hvor fiendtlighet mellom de to familiene oppstod, og masse bakgrunnsinformasjon om Josie. La meg fortelle deg at det var medrivende stoff.

Så hva synes jeg om boken?

dale-cooper-cherry-pie
Ikke mitt bilde. Det hadde vært for kult.

Boken fungerer som et bakteppe for Twin Peaks. Stemningen er like mystisk, fascinerende og ubehagelig som tv-serien. Jeg elsket å være detektiv blant alle de rare dokumentene, og plukke opp små hint om hvem arkivaren og agent TP var. Hvis du vil ta et godt bad i Twin Peaks, og plaske rundt med mysterier og gamle karakterer er det denne du skal ta med på ferie.

Blant anmeldelser er det mange som har nevnt at det er en vanskelig bok å lese. Og det kan jeg være enig i, men kun på den måten et puslespill kan være vanskelig. Det er overkommelig, og ekstremt givende når du kommer til slutten. Men en liten advarsel, fordi jeg har sett folk klage over dette på Goodreads: det kommer til å være et punkt relativt tidlig i boken hvor du kommer til å tenke hva i innerste Mordor er det som foregår? Arkivaren har samlet masse detaljert informasjon om UFO-observasjoner, og tilsynelatende er det ingen klar link til Twin Peaks. Det er en digresjon av første rekke og det er fristende å hoppe over eller slutte å lese. La meg være som en kul storesøster og si: les videre. Det er virkelig verdt det, alt blir klart mot slutten og det er faktisk relevant.

Favorittbøkene til medlemmer av the Bookhouse Boys.<3

Denne boken er ment som en oppvarming og en slags overgang fra Twin Peaks til Twin Peaks: The Return. Nå ti episoder inn i de nye sesongen innser jeg at det er enkelte ting som kanskje hadde vært litt klarere hadde jeg lest boken først. For la oss være ærlige, The Return er ikke like lett å følge med på som Twin Peaks. Jeg sitter konstant og lurer på om hjernen min har skrudd seg av, for noen ganger sitter jeg gjennom en hel episode i en tilstand av konstant forvirring (episode åtte anyone?). Men det er Twin Peaks universet, og man kan ikke gi opp for det er så himla fascinerende. Så hvis noen andre har kjent litt på dette vil jeg anbefale deg å lese boken.

Til slutt en gledelig nyhet til alle som slukte denne boken:

31. oktober kommer det enda en bok som visstnok skal ta for seg hva som har foregått med alle karakterene fra Twin Peaks de siste 25 årene. Hvis ikke det er tidlig juleaften, så vet ikke jeg.

Baksiden av omslaget. Herre fred, det er så pent.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s