Dewey’s 24h Readathon april’17


Jeg har for første gang deltatt i et lesemaraton: Dewey’s 24 hours readathon! Dette er et globalt arrangement, der alle begynner å lese samtidig, og vi skal holde på i 24 timer. I New York begynte de 08:00 på morgenen, her begynte vi 14:00. Hensikten med maratonen er å ta et lite jafs av TBR-haugen (=to be read, Mia, jeg vet du lurer), samt å interagere med de andre bokormene rundt i verden via blogger, Instagram eller Youtube. Det er også en egen side der du kan følge med på oppdateringer hver time, lese om mini-challenges og oppdatere sidetall du har lest: http://www.24hourreadathon.com/.

Hvis du sjekker bloggere og vloggere sine poster om eventet, er det første som slår deg hvor seriøst alle tar det. Jeg hadde ingen illusjoner om at jeg skulle være oppe hele natten (jeg er klassisk a-menneske, alt etter 22:30 gjør vondt), men det er overraskende mange som leser seg gjennom Mordor-mørket som trer frem etter midnatt. Og folk planlegger. Spesifikk mat og snacks kjøpes inn for anledningen, bøker velges møysommelig og lesekrok gjøres klar. Angående bøker gir alle veteranene tips om at det er viktig å forberede bokvalget. Kjedsomhet resulterer i søvnighet, og søvn er lesemaratonens store fiende. Så variasjon er kodeordet.

På lørdag var altså dagen det hele skulle ta av. Jeg varmet opp med en av podcastene til Sword & Laser (sjekk dem ut!), jeg hadde valgt ut bøker, kosekrok og snacks. Lyspæren i leselampen var sjekket, bekjente var informert og kosebuksene var på. Jeg var så klar, så klar.

Men da kl 14:00 rullet inn, og påmeldte over hele verden satte seg kollektivt ned for å lese, satt Maddy og så på siste episode av Skam.

(Det var en episode jeg ikke hadde sett enda, hva forventer du av meg?)

Men! Jeg skjerpet meg. Kvart på tre satte jeg meg i kroken min og begynte på tegneserien Batman: Nöel for å varme opp litt. Etter en time var jeg ferdig, og jeg kunne tikke inn 112 på Sider Lest. Sistnevnte er den hellige potten alle boknifflere kan skryte av på bloggene og vloggene sine etterpå. Hvor mange sider leste du på 24 timer? Bare litt mindre aggressivt for vi er alle bokormer og liker fred, te og god stemning.


Kl. 16:00 drar jeg frem maratonens første roman, Station Eleven av Emily St. John Mandel. Min vage kunnskap om boken var at den handlet om en epidemi, og muligens at noe skulle foregå i verdensrommet. En page-turner med andre ord. Jeg så for meg at jeg skulle lese 30 min i denne, for så å bruke den sporadisk utover dagen når leselysten eventuelt dabbet av.

Så feil kan man ta.

Kl. 19:00 leser jeg fortsatt Station Eleven. Jeg har for lengst sluttet å sjekke den offisielle nettsiden etter oppdateringer.

Kl. 20:00 er Station Eleven fortsatt som limt til hendene mine, og jeg ville ikke lagt den ned om det begynte å brenne eller apokalypsen satte i gang. Men over 100 sider er fortært, så da er det vel på tide med denne variasjonen bokbloggerne snakker om. Over til ny bok!

Kl. 21:00 Maddy leser fortsatt Station Eleven

Kl. 22:00 var det sen middag og Star Trek. Kvalifiserer kanskje ikke som den ettersøkte variasjonen i og med at ingen sider ble slukt, men Jean-Luc Picard kallet og da svarer man.

Kl. 23:00 satte jeg i gang med lesing av….du gjettet riktig, Station Eleven. Denne boken ser ut til å bli lesemaratonens endelikt for min del. Ikke lenge etter måtte jeg legge meg. Klokken var langt over smertegrensen, så denne gnurken måtte i seng.

Kl. 08:00 søndag morgen var jeg på plass igjen med… STATION ELEVEN. Og en tekopp. Har på dette tidspunktet gitt opp og har bestemt meg for at variasjonen får komme etter at jeg og frøken St. John Mandel har jobbet oss gjennom dette nye forholdet.


Kl. 12:30 har jeg lest siste side av Station Eleven, og en og en halv time for tidlig avslutter jeg offisielt min deltakelse i maratonen. Fordi denne boken. Det går ikke an å foreta seg noe etter denne boken. Jeg måtte bare stå i dusjen en stund.

Som jeg antok handlet det om epidemi, men ingenting foregår i verdensrommet. Riktignok var den var en page-turner, men ikke av den grunn jeg trodde. At hele sivilisasjonen kollapser er spennende nok, men boken fokuserer mest på et knippe karakterer og deres opplevelser, og lar dem drive historien fremover. Etter hvert begynner man å se et mønster og det viser seg at alle er på et eller annet vis knyttet sammen, med én av karakterene som bindepunkt. Som var helt sinnssykt fascinerende.

Så det var topp lesning. Problemet var bare at jeg ble sittende igjen med invalidiserende tanker om sivilisasjon og hvor skjørt det egentlig er, og menneskehetens historie og fremtid. Det er ikke da du kaster deg inn i noe nytt, og lar disse tankene forpeste hele din eksistens i bakgrunnen. Dette må tas tak i. Så jeg ble nødt til å hekte meg av den digitale lesesirkelen, sette meg ned og lage kart over hvordan alle karakterene var knyttet sammen, samt tanker som måtte løses opp i. Som: hvis x ikke hadde gjort det, hadde y endt opp død?

Varme, trivelige tanker som det ser du.

Så for å oppsummere: Jeg leste én tegneserie, og én bok, til sammen 448 sider, og jeg koste meg enormt der jeg satt i kosekroken min. Som jeg er kjempefornøyd med. Men jeg valgte en bok som gjorde at jeg ikke bare sluttet å holde meg oppdatert på den offisielle siden etter tre timer, og jeg avsluttet maratonen 1,5 time før tiden. Så…det føles kanskje ikke helt som en suksess, men heller ikke et totalt nederlag. Neste gang skal jeg undersøke litt mer hvilke bøker jeg begir meg ut på, og kanskje holde meg unna de som gir meg eksistensiell krise så jeg ikke ender opp som Frodo post-Mordor.

Hvis noen har lyst til å prøve dette er det nytt maraton igjen 21. oktober. Vi ses igjen da. 🙂

 

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s