Nyttårsforsetter!

Det er nytt år, og jeg må innrømme at jeg tok del i det kollektive sukket av lettelse da 2016 smøg seg tilbake til Mordor og ble forhistorie. Jeg er også en av dem som opplever at den enorme lettelsen manifesterer seg i en (mulig malplassert) tro på at 2017 blir året der vi kan få til alt. Så da må jeg bare ta del i klisjè-bølgen, og skrive en liste med nyttårsforsetter som jeg selvfølgelig skal følge til punkt og prikke helt frem til 2017 svinner hen. De er som følger:

 • Fortsette min kjærlighetsaffære med biblioteket. Dette begynte egentlig for alvor i begynnelsen av oktober, da jeg begynte å kjøpe julegaver, og på grunn av mangel Gringotts-hvelv fullt av gull, trengte en alternativ måte å mate min litterære avhengighet på. Så jeg kjøpte ikke en eneste bok før 22 desember (sprakk på Philip Pullmans The Ruby in the Smoke), og det var egentlig ganske fornøyelig. Det ble et lite ritual å dra på Deichmanske etter jobb og lete etter små fantasy-skatter i hyllene.

  unadjustednonraw_thumb_9abb
  Det aller helligste av det hellige: mitt bibliotekskort.
 • Levere bøkene fra biblioteket tilbake i tide. Jeg er legendarisk dårlig på å levere tilbake bøker. Men jeg blir også veldig stressa når jeg har gått over tiden (jeg ville vært en elendig kriminell). Likevel leverer jeg bøkene gang på gang tilbake noen dager for sent. Problemet er bare at jeg har jo hatt boken i en måned, og vi rekker (som oftest) å bli ganske gode venner. Så det føles så uendelig trist å skulle gi tilbake denne kompisen. Men jeg i og med at bibliotekskortet mitt har blitt ganske hellig, må jeg bli strengere med meg selv, så jeg kan fortsette kjærlighetsforholdet med Deichmanske.
 • Lese 53 bøker. I 2016 slo jeg alle tidligere rekorder og leste 52 bøker (like mange bøker som det er uker i året!), uten at jeg følte det krevde så mye av meg for å være ærlig. Det var en av de deilige, selvbekreftende seierne som bare skjedde litt av seg selv, men som jeg seriøst vurderer å putte på CV’en for det gjør meg stolt. Ettersom 2017 er året vi får til alt, legger jeg til enda en bok på listen.
 • Lese ferdig bok-serier. Jeg er en massiv pyse når det kommer til å avslutte bokserier. Det er som regel den siste boken i fantasy-serier hvor shit hits the fan. Folk dør, viktige steder eller bygninger blir ødelagt, vennskap/kjærlighetsforhold blir brutt og ingenting kommer til å være som før. Og jeg bare takler det ikke. Jeg leste èn avsluttende bok i 2016 (Engelsfors-trilogien) og jeg føler jeg fortsatt ikke har kommet over det. Men samtidig lurer jeg jo veldig på hva som skjer med karakterene til slutt. Så på den ene skulderen min sitter pysen, og på den andre sitter nysgjerrigheten. Dette er listen over serier der jeg har lest alle bøkene opp til siste bok:

Daughter of Smoke and Bone av Laini Taylor

Wool av Hugh Howey

Harry Potter (jeg dropper alltid siste bok hver gang jeg leser serien på nytt, men i og med at jeg har lest Deathly Hallows bare èn gang og det skjer så mye viktig i den burde jeg lese den på nytt)

Tiffany Aching av Terry Pratchett (siste boken til min store forfatterhelt, I just can’t)

First Law av Joe Abercrombie

unadjustednonraw_thumb_9abc
Disse skal på leselisten i år. Hører du, 2017?
 • Lese Silmarillion ferdig. Som uendelig fan av Tolkien-universet og tidligere litteraturstudent er dette pinlig på alle punkter: jeg har aldri lest ferdig Silmarilion. Jeg har prøvd flere ganger men kommer bare et stykke uti boken før jeg bare slutter å lese. Så ettersom 2017 er Mulighetens År, skal denne pinligheten slettes.
 • Fortsette på serier jeg er fan av. Til dels fordi det er så mange bra bokserier der ute, og til dels fordi jeg er en utålmodig hobbit, så er det en del serier jeg har begynt på som jeg etter to-tre bøker plutselig slutter å lese. The Expanse-serien er et godt eksempel. Jeg digger den, men etter bok tre bare stoppet jeg. Har ingen god forklaring på hvorfor. Det største problemet med denne uvanen er at hvis det går for lang tid, må jeg lese hele sulamitten på nytt for å kunne fortsette serien, fordi jeg glemmer viktige hendelser og detaljer. Patrick Rothfuss sin serie er godt eksempel på det. Jeg kan ikke lese Wise Man’s Fear nå fordi det er fem år siden jeg leste The Name of the Wind husker jeg bare de tingene jeg synes var kulest. unadjustednonraw_thumb_9aba
 • Se Mockingjay del 2. Jeg har lest bøkene, og jeg vet så smertelig godt hva som kommer til å skje i denne filmen (ref punkt 4: shit hits the fan), så jeg bare så den aldri. Men jeg kjenner på det at jeg ikke fikk noe avslutning på film-serien, så jeg får bare Bilbo the fuck up og se slutten.

 

Så 2017, da kjører vi i gang. Ønsk meg lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s