Maddy – Månedens helt i mars: Terry Pratchett

IMG_0307
Fikk denne av en kollega, den har fast plass på hyllen i stuen.

Da jeg og min søster diskuterte i begynnelsen av mars et nytt tema for bloggen, fantasyhelter, var ideen å skrive om forfattere som betyr mye for meg, og som jeg gjerne vil dele med flere folk. Og den første som slo meg var selvfølgelig Terry Pratchett, den britiske oddball’en i fantasyverdenen. Utenom de to hellige gallionsfigurene Tolkien og Rowling, er Terry Pratchett den forfatteren jeg er mest glad i av alle. Så når jeg skulle sette meg ned og skrive tenkte jeg dette blir en enkel sak.

Og så fikk jeg skrivesperre.

For hvis det er én forfatter jeg vil yte rettferdighet så er det Pratchett. Det føltes umulig å skulle prøve å ta tak i all beundringen min i hodet og gjøre håndgripelig nok til at jeg kan forklare hvorfor denne forfatteren er så sinnsyk bra. Derfor, i god Terry Prathett ånd benytter jeg denne flotte datoen til å konstatere at det fortsatt er mars, selv om det står april på kalenderen. Kalendere er ikke til å stole på. Terry Pratchett er månedens helt i mars.

Siden sin første bok The Carpet People i 1971 skrev Pratchett over 50 bøker. 41 av disse er en serie satt i hans fiktive Discworld univers. Ved første inntrykk er disse bøkene veldig lett å avfeie som fjollete og merkelige. Discworld består av en stor skive som hviler på fire svære elefanter, som igjen står på en gigantisk skilpadde som svømmer gjennom verdensrommet. Dette er som Pratchett selv beskrev: ”… as unreal as it is possible to be while still being just real enough to exist”. Til og med i fantasysamfunnet blir bøkene ansett som rare (til tross for at vi elsker dem), men de er også vittige og intelligente, og hver bok har så mange lag at man blir aldri lei. Han tar for seg alt fra holdning til rase, likestilling, religion og generelt menneskets natur. Små humoristiske kommentarer om oppførsel eller hendelser er så treffende at man får lyst til å slå i luften. Og det gjennomføres som oftest gjennom det fantastiske møtet mellom det absurde og det hverdagslige. Karakterene hans havner ofte opp i de mest bisarre situasjoner, og kan likevel starte en samtale om gårsdagens middag samtidig som de blir jaget av vampyrer eller store kister med hundrevis av små ben. Alle heksene i universet vet for eksempel akkurat hvilke dag de kommer til å dø, slik at de kan rekke å grave sin egen grav, legge seg oppi, etter å ha avtalt med naboen at de kommer og fyller den igjen på vei hjem fra jobb.

IMG_0306

Når bøkene er fulle av slike merkelige aspekter, begynner man som leser å finne det humoristiske i alvorlige situasjoner, som man tar med seg videre etter at man har lest ferdig boken. Det er derfor det blir lettere å takle alle kjipe dager man måtte oppleve med Terry Pratchett på laget. Når dagen gjør sitt ytterste for å knuse det lille gode humøret man våkner med på mandag morgen, er bøkene en livbøye jeg ofte klamrer meg fast til. Et par sider i hans verden og jeg glemmer alt det sure. Samboeren min observerte en gang mens jeg leste at, ”den lyden kan bare bety en ting: at du leser en Pratchett bok”. Jeg leste Witches Abroad og innså at jeg akkurat hadde ledd høyt. Dette skjer ofte. Det skjer på trikken. På pauserommet på jobben. På café. På venterommet til legen. Noen ganger kan jeg komme på morsomme fraser og fnise selv mens jeg er midt i en jobb eller sosial setting.

Hans sterkeste side, og noe av det jeg elsker med Pratchett, er karakterene. Mange er så merkverdige at du forstår ikke hvordan han kan ha funnet de opp på annen måte enn at han på jevnlig basis besøkte en annen verden á la Narnia, og tok med seg karakterbeskrivelser hjem. Likevel har de alltid basis i vanlige mennesketyper som alle føler de har møtt, slik at snodigheten ikke går utover troverdigheten. Han har for eksempel laget en egen karakter av døden, som tar alt veldig bokstavelig, har en hest som heter Binky og snakker bare i STORE BOKSTAVER. Han har laget Esme «Granny» Weatherwax, en gammel heks som er råtøff, med vilje av stål og særdeles sterke meninger om hvor mange lag ullundertøy er passende for unge kvinner å ha under klærne (selv føler hun ser komfortabel med tre). Han har laget Gytha «Nanny» Ogg, heks og vennen til Weatherwax som liker å drikke seg full og synge frekke sanger og kommer alltid med gode tips som ”Just so long as she got the young man’s name and address”. Han har Otto Chriek, den litt nervøse vampyren som har sverget å ikke gi etter for blodtørsten, og som jobber som fotograf med den ulempen av at hver gang han må bruke blits blir han redusert til støv. Med tanke på at hver eneste karakter i universet hans er velutviklet med liknende særegne karaktertrekk, kan man begynne å føle litt på det eksentriske geniet som var Pratchett.

IMG_0303
En del av samlingen min. Godt lest og godt elsket.

For en del år siden fikk Pratchett diagnosen Alzheimer, som var en grusom sykdom for en mann som til de grader levde av sin fantasi og kreativitet. Men som en sta Granny Weatherwax jobbet han likevel utrettelig videre med å gi ut bøker. Men 12. Mars 2015 ringer en venninne av meg og hjertet mitt synker. Terry Pratchett har dødd. Dette fantastiske, absurde vesenet har skrevet sitt siste kapittel. Først var det bare masse gråting. Men så innså jeg at hvis ikke dette kvalifiserer som en dårlig dag, da gjør ingenting det. Så jeg plukket opp en av mine favorittbøker av han. Og vet du? Det hjalp. Fordi Terry Pratchett var en sånn forfatter. Han fikk meg til å le på den tristeste dagen jeg har opplevd som fantasy-fan. Fordi bøkene til hans rett og slett er noe av det beste menneskeheten har klart å diske opp med. Velger jeg å påstå ganske så ydmykt.

Skjermbilde 2016-04-05 09.18.11
Terry Pratchett sin Twitter-konto den dagen han døde.

 

Hvis du vil begi deg utpå hans bøker (legg merke til hvordan jeg later som du har et valg) vil jeg anbefale å begynne med noen av disse:

The Truth

Satt i Discworld, men er en av de få tilfellene hvor hovedkarakteren ikke dukker opp igjen. William de Worde er opptatt av sannhet, og skal prøve å starte Ankh-Morpork’s første avis. Det å i det hele tatt prøve å introdusere konseptet ”nyheter” på papir for en befolkning som synes bilder av morsomt formede poteter er alt de trenger i papirform, viser seg å bli en utfordring. Da hjelper det lite at han havner midt i en mordetterforskning, der han graver frem sannheten og blir i prosessen et populært mål for folk med spisse våpen og lite på agendaen. Kan også fås som en helt glimrende lydbok lest opp av Tony Robinson, også kjent som Baldrick fra Blackadder.

Witches Abroad

Også satt i Discworld. Magrat Garlick (hennes mor var ikke så flink til å stave Margaret) har arvet en tryllestav av en heks, med en formaning om å stoppe Lily (enda en heks) som har gått berserk og begynt å sette eventyr til live i en by langt unna for å gi folk en lykkelig slutt (enten de vil eller ikke). Magrat drar med seg Granny Weatherwax og Nanny Ogg på en god gammeldags ”quest” til denne byen, til tross for at de to eldre heksene aldri reiser stort, og generelt ikke stoler på noe som er foreign. Deres innstillinger til nye opplevelser og observasjoner underveis er mildt sagt komiske og underholdende. Granny Weatherwax sin metode for å snakke andre språk er bare å snakke sitt eget VELDIG HØYT, og Nanny Ogg prøver alt i væskeform med hint av alkohol, mens hun gambler og skriver postkort til familien: ”Dear Jason and everyone, (…) Esme is shouting at everyone, I think she thinks they’re bein forein just to Spite her, don’t know when I last saw her enjoi herselfe so much. (…) Alle the best, MUM.” Har du en dårlig dag er dette det beste legemiddelet.

Good Omens

Samarbeid med Neil Gaiman. Kanskje den morsomste og beste boken du kommer til å lese. Apokalypsen har blitt profetert, og det skal skje neste lørdag. Ingen vet hvor antikrist er (grunnet litt forvirring og påfølgende bytte på fødestuen, kan skje hvem som helst) som gjør at Crowley (demon) og Aziraphale (engel) må følge tegn og finne guttungen så apokalypsen kan stoppes, samtidig som uvanlige hendelser som at Atlantis plutselig blir gjenreist markerer hvor dårlig tid de faktisk har.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s