Mia – «Eventyr suger» ny fantasybok av Simen Meisdal

Hva gjør udugelige onde hekser og trollmenn som ikke evner å drepe de gode heltene selv? De hyrer inn Max.

Da vi fikk denne boken så tenkte jeg instinktivt at det måtte bli meg og ikke Maddy som skulle lese, «Eventyr suger» – mitt bord! Nå er det jeg som har gitt Maddy en bok å lese.

Simon vår helt, antihelt eller hva man skal kalle han (kommer faktisk an på hvor i boken man er). Faren hans ligger for døden med kreft og i denne byen betaler man for behandling. Dyrt. Simons bånnskrapte lommebok gjør han desperat etter en jobb så han kan hjelpe faren. Han svarer på en annonse om en vaskejobb i et falleferdig hus. Men dette er ingen vaskejobb. Her bor Max. Huset hans fungerer som en portal til andre verdener. Unge helter fra jorden blir sugd inn i disse eventyrverdenene for å bekjempe onde trollmenn, hekser og andre ekle vesener. Men disse heltene har ikke godt av dette. Heltene må stanses. Max får derfor hyppige oppdrag fra agenten August som består i å slakte de gode og alle heltene deres. Simon blir lærling og blir dratt etter sin nye lærer. Max har holdt på med dette lenge. Vi får servert en særdeles lite trivelig skildring av hvordan det ser ut der det onde har seiret. Simon begynner å sette spørsmålstegn ved om denne praksisen egentlig er så riktig som Max og Arthur skal ha det til. Hvem er det de egentlig hjelper og hvorfor?

Som leser får du mye hjerterå grusomhet blåst friskt i fleisen da hele boken er direkte skildret gjennom øynene til Simon. Lemlesting og likstank i alle hjørner, onde skikkelser som lurer overalt i skyggene. Simen Meisdal legger ikke to fingre imellom for å skildre de rå og brutale hendelsene for leseren. Samtidig gjør han dette med et solid glimt i øyet og gjør dette ganske underholdende. Selve handlingen tvister flere ganger og Simen holder deg i ånde. Han ender med å sende deg hodestups ut av boken i et voldsomt inferno av splætter og en ganske uventet slutt. Dette er som du kanskje har skjønt en ganske utradisjonell bok. Simen harselerer med alle fantasyklisjeer og snur hele denne arven på hodet. Samtidig bruker han alt dette til å lage en spennende, ja nettopp, fantasybok – dog kanskje dennes onde tvilling?

Boken plasserer seg derfor sirlig i krysningspunktet mellom camp squares og camp fantasy med et fat med godbiter nok til begge leire. Jeg synes dette konseptet er artig. OG. Dette er en fantasybok – på litt over 160 sider. UTEN kart! Tro det den som kan. Så, har du den ene i gjengen som alltid ler av deg og slenger syrlige kommentarer om eventyr-mursteinene dine? Eller han i familiemiddagen som alltid setter spørsmålstegn ved din habilitet i diskusjonen fordi du kommer med et innlegg sittende med en hær av orker i fanget (regner med søster nikker vilt og megetsigende nå). Her har du svaret – rett og slett en liten underholdende fantasy-bokrebell som både du og de kan lese!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s