Maddy – Sirkelen: Endelig litt misbruk av magi

IMG_9693

Jeg har prøvd meg på svensk heksefantasy, og testet om dette kan passe for både square- og fantasycampen. Det endte med å fenge såpass at jeg børstet støv av det gamle Which Witch soundtracket fordi jeg havnet totalt i heksemodus.

Seks veldig forskjellige jenter som akkurat har begynt på videregående i en liten by i Sverige som ingen bryr seg om, finner ut at de kan gjøre ting ingen andre kan. Samtidig får de vite at en ondskap som truer hele verden kommer til å sette i gang apokalypsen i Engelsfors. Typisk. De må derfor klare å finne en måte å samarbeide på (lettere sagt en gjort med en gjeng tenåringer) og bli sterke nok til å overvinne denne ondskapen, samtidig som familieliv, skole og det sosiale skal opprettholdes. Det kommer vel ikke som en overraskelse at dette ikke blir ren plankekjøring.

Et veldig befriende aspekt av denne boken er at i motsetning til for eksempel Harry Potter, er ikke magi like strengt regulert. I Rowlings univers er bruk av magi av mindreårige ulovlig, og Ministry of Magic finner ut med en gang hvem som har gjort udåden (som vi ser i bok fem). Pluss at Dumbledore vet alt. Alltid. Jentene i denne boken derimot får mye spillerom før de får en slags guide eller lærer som tar kontakt på vegne av noe som heter Rådet. Og de rekker å gjøre mye ugagn før det skjer. Hvor mange ganger skulle vi ikke ønske at Harry kunne fått gruse Malfoy med alskens trylleformler uten konsekvenser? Vel, i denne boken får hovedpersonene mulighet til det, mer eller mindre. Og det er så tilfredsstillende. Særlig fordi alle seks har en egen agenda relatert til hvor de er i det kjente hierarkiet på skolen, og det er ting alle kjenner seg igjen i. Enten er det å ta oppgjør med mobbere, eller få gutten man har siklet på en stund, eller rett og slett ta hevn på en slem stefar. Det er i tillegg litt deilig å ta del i tenåringsdramaet, i denne tiden hvor pompøse, kompliserte og tjukke fantasy-romaner er trenden. Særlig også fordi Strandberg og Elfgren skriver såpass bra at jeg blir minnet på hvordan jeg selv tenkte som tenåring og blir derfor veldig involvert.

Disse seks jentene fra en liten by i rompesprekken av Sverige, er så troverdige at det er litt som å se Fucking Åmål være høy på Harry Potter. Karakterene er så realistiske i måten de reagerer på oppdagelsen av kreftene sine. Dette tror jeg kan appellere til både min square-søster Mia, og folk fra min fantasy-camp som har blitt trette på de litt mer idylliske ”chosen one” historiene der helten og heltinnen sjelden har en gi-faen-instilling. Misforstå meg rett, jeg elsker måten Harry Potter blir introdusert til magiverdenen på: Hagrid den vennlige kjempen overrekker en konvolutt med vakker skrift som inviterer han til en av verdens beste trolldomsskoler og svinser han bort til Diagon Alley hvor han har et hvelv fullt av gullmynter og kan kjøpe ugler, sopelimer og tryllestaver, for så å dra til et formidabelt slott i Skottland og lære trylleformler. Men det er også veldig tilfredsstillende å lese hvordan Anna Karin som har blitt hardt mobbet hele livet plutselig oppdager at hun kan få en av mobberne til å tisse på seg foran alle bare ved å tenke det.

I Sirkelen er hovedpersonene klønete, usikre og direkte ustilige til tider. Og jeg tror dette er en perfekt bok for alle som ønsker et lite avbrekk fra historiene der heltene og heltinnene er dydige til det ytterste, som resultat av at et stort ansvar hviler på dem. Noen ganger vil man bare lese om hekser som banner, drikker seg fulle, tar ekstremt dumme valg og har kort lunte. Det er som en fordrukken og uregjerlig sirkusgjeng infiltrerer Hogwarts, og jeg liker det skikkelig godt. Jeg er en massiv Potterhead så det sier litt.

Avslutningsvis må jeg nevne at jeg har siden jeg begynte på denne posten lest ferdig hele trilogien og min mening har ikke forandret seg. Serien er topp underholdning, og avslutningen så intens at jeg måtte ta en dusj da jeg endelig lukket boken for siste gang.

Én kommentar Legg til din

  1. Kine sier:

    Disse bøkene har jeg på leselisten min for i år og jeg gleder meg kjempe mye til å lese dem! Håper jeg blirlike fornøyd som deg 🙂

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s