Mias siste leseprosjekt: Vindeltorn

Tone Almhjell sender oss på en liten reise til Sylverdal og barndommen…

Denne boken behøvde jeg ikke få av lillesøster. Den har jeg fra før, selv om jeg ikke har lest den før nå. Grunnen er at min søster har ventet på det riktige magiske lille øyeblikket der årstiden ute har samme idyll som i handlingen i boken. Siden Tone er en del av søsters utvidede familie så har jeg vært litt spent på dette. Min søster har faktisk gnaget om dette øyeblikket siden vi startet bloggen og nå er vi her. Det skulle vise seg å være verdt ventingen…

Lin er langt hjemme fra sitt kjære Sommerhjell. Morellhage og lukt av nypløyd åker, erstattet med skumle skatoll og bestefarsklokker i et knoklete hus nærmere mors nye jobb i byen. Savnet er sårt etter hennes gode venn Niklas og den nylig avdøde musevennen Rufus. Men ting skal endre på seg. Midt på natten finner Lin en mystisk pakke på døren, ordet «Vindeltorn» er sirlig risset inn i papiret. Den skjuler en tornenøkkel. Denne nøkkelen rusker Lin ut av kjedelige Gamlebyen og inn i magiske Sylverdal. En idyllisk vinterverden med små fargerike trehus, gjennomgående lukt av gjærbakst og et kjærlig gjensyn med Rufus som ønsker velkommen til byen Sylveros. Her bor Sylverlinger, kjæledyr som en gang har vært elsket av et barn og havner her for en ny start. Men en Vindeltorn som Lin blir ikke tilkalt uten grunn. Vinterfyrsten er borte, en situasjon som truer hele fremtiden til Sylverdal. Det blir opp til Lin og hennes følgesvenn å løse dette gjennom å nøste opp i en lang rekke intrikate spor som avdekker flere lumske hemmeligheter rundt historien til Sylveros og tidligere Vindeltorner. Dette sender Lin og Rufus på en halsbrekkende jakt både innenfor og utenfor den beskyttende tornepalisaden for å finne Vinterfyrsten før det er for sent.

Jeg skal jo egentlig finne ut om dette er en bok som kan anbefales til de som ikke har bokhyllen full av fantasybøker kontra de som har det. Men jeg tror det blir litt fånyttes og dele oss opp i to leire her. Dette er en bok som henvender seg til smårollingen i deg. Til varme boller etter lek i snøen og spennende kriker og kroker i gamle hus og hager. Tilbake til den gang man ålet seg inn i under nederste hylle i klesskapet og skuffet på alle vegger på leting etter faun, snø og lyktestolpe. Men med et hjertesukk måtte man konstatere at det hvite som virvlet opp var ikke snøfnugg fra Narnia men murpuss fra hyllen som nå var knukket ut av festet og som pappa til slutt måtte reparere. Jeg har faktisk sittet under hele lesingen og ønsket at jeg hadde denne boken da jeg lå der og skjøv på skapveggen. Da hadde jeg sikkert lusket ned senere på nattestid og stukket gamle bodnøkler inn mellom alle sprekkene på kjellerveggen med flammende håp om at denne gangen. Det er nemlig akkurat en slik bok dette er. Det er derfor helt knekkende likegyldig om du ser deg selv til høyre eller venstre på fantasykartet – jeg vet jeg ikke var alene om å romstere rundt i klesskapet som liten, Tolkien eller ei. Om du leser denne for egen del eller for en liten en hjemme så er du rett tilbake til skumle gamle potetkjellere, leting etter hemmelige rom, bunnløse kofferter og ønsket om flyvende paraplyer som kan rydde rommet bare du sier de riktige ordene. Jeg har derfor ingen problemer med å anbefale denne til alle som ønsker å gjenoppleve litt av spenningen og eventyrene man levde i som liten. Den er like søt og spennende om du har skjegg og monokkel eller sølekake i treovnen. Personlig gleder jeg meg til junior blir gammel nok til at jeg kan lese boken på sengekanten. Jeg gleder meg også veldig til å se om det denne gangen er jeg som må finne frem sparkel og dekke over små rispinger på veggen innerst i kjelleren…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s