Mia: Råta (Mia har lest svær fantasybok på tre dager!)- Siri Pettersen

Jeg husker sist søster ga meg Odinsbarn. Den avkappet kjøttflensa på coveret gjorde meg så uvel at jeg utsatte å lese boken et par uker. Ting er annerledes nå. Jeg hungret etter å høre hvordan det gikk med den lille urokråka som forsvant gjennom ravneringene da jeg en dag i juni bladde til neste side og så med stor fortvilelse at den var tom. Hatet faktisk søster litt for å innlemme meg inn i denne historien. Så, når Råta nå kom på bordet ble jeg lite affisert av det jeg nå visste var et blodig ravnenebb. Hender med godt tak i hver side av permen, nå skal jeg ha svar!

Starten var veldig langt fra det jeg trodde. Her hadde jeg blitt inntullet i en varm verden med Soltåre, Blindebol, Ravnhov, håndbroderte klesplagg og ætlinger med haler. Vi er … på T-Banen??! WTF? Først ble jeg litt satt ut. Tuben i London. Vi følger Stefan som knekker nakken på en narkis og knekker ut tennene hans med tang. Et par sider senere romler Hirka usikkert rundt i et kjøkken sammen med Jay, mobiltelefon og headphones. Den søte virkelighetsflukten revnet smertefullt ved å forestille seg den halelause her i min verden. Med oppvaskmaskin…? Men smerten varer ikke lenge. Igjen, så har vi dette fantastiske forfattervesenet som trollbinder deg til å sluke hver eneste side som om de var printet på sjokolade. Hadde dama skrevet neste HMS-oppdateringen for Jernbaneverket hadde alle tog i Norge stoppet opp i akkurat så lang tid det tok å lese gjennom hele lefsa. Det hadde utvilsomt hadde vært noe av det mest spennende lesningen noen hadde fått fra Jernbaneverket på lenge, eller sannsynlig noensinne. Dette er derfor kun midlertidig virkelighetssjokk, – et par kopper te senere er jeg helt med i denne nye tilværelsen. Vår lille frøken Hirka er sitt vanlige seg og nekter å gi seg, innfinne seg eller gå på akkord med sin moral og den barnelærdom hennes far har prentet inn i hodet hennes. Dette gjør ikke tingene akkurat lettere for vår lille venn. Sendt i eksil fra hennes kjente tilværelse og inn i en døende verden med kaos og store spørsmål om hvem hun kan stole på og ikke. Jeg vil ikke røpe for mye men Rime er med, vi får vite hemmeligheten om de likfødte og vi får vite hva Råta faktisk er. Og ikke minst, vi får endelig vite hvem som er biologisk far til Hirka. Boken tvister og snur seg gjennom sidene så man er aldri helt sikker på hvem som er den rette følgesvennen for Hirka. Hun trenger definitivt noen å stole på. Men om hun får det vet jeg vel strengt tatt ikke etter at jeg endte med å stirre på en blank side 493. Igjen. Faen. 28 Oktober kommer Evna. Det er jææævlig lenge til…

Jeg er ikke så veldig fan av Fantasy sånn på det jevne. Jeg liker best historiske faktabøker. Jeg har forsøkt meg på Jotnens hjemkomst og måtte gi opp, jeg har lest om «De fire og han som gjør galt verre», og den var veldig morsom og fin. Men dette er på en helt annen planet. Faktisk i en annen verden. Det er ikke ofte jeg pløyer gjennom et bokhælvete på nesten 500 sider på 3 dager. Vi er på nivået der jeg ser at klokken er langt over tiden da jeg vil få nok søvn før morgendagen og leser fortere og fortere i håp om å mirakuløst lese de siste 133 sidene på 20 minutter. Historien er trivelig nok men jeg tror at om den hadde vært ført i pennen av noen med en mer pragmatisk tilnærming hadde jeg ikke vært i nærheten av å skrive det jeg skriver nå. Historien favner om deg som et stort vått kyss og river deg etter nervetrådene oppover fjellet fortere og fortere og hiver deg over på andre siden der du klasker brutalt ned på asfalten og skjønner at du igjen er hensatt til kloden Tellus hvor alle er halelause og stressa. Takk, igjen Siri Pettersen for 3 dager i Hirka-rus. Jeg vet Evna er siste bok. Men for guds skyld ikke slutt å skriv, dame. Om det så skulle være neste jævla HMS for jernbanepersonalet, bare IKKE. SLUTT. Å. SKRIVE!

Sees i Evna.

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s