Maddy (har lest nynorsk!): Song for Eirabu, Slaget på Vigrid-Kristine Tofte

Jeg tror jeg kan ærlig si at jeg aldri har lest en hel bok på nynorsk. Men i bloggens navn bestemte jeg meg for å begi meg utpå nynorsk fantasy. Første bok i Song for Eirabu, Slaget på Vigrid, har masse elementer av norrøn mytologi. Ord som lagnad er viktig og blir brukt mye. Det begynner med profetien om hvordan verden skal gå under, og at det er personer som kommer til å være avgjørende i denne hendelsen. Cue smeddøtrene Ragna og Berghitte. De bor i skogen langt vekk fra folk. Boken begynner ved at femten år gamle Ragna blir hentet av Kongen i Blåinn for å trenes opp til å blir offerprestinne. Berghitte venter på å bli hentet for et annet formål, og straks havner de to søstrene på hver sin side av en stor krig som er i ferd med å sluke hele Eirabu. I tillegg får vi følge en ung gutt som heter Aune, som er den første karakteren som får oppleve krigen på nært hold, og som jevnt over kanskje har de mest spenningsfylte kapitlene.

Det første jeg må kommentere er jo selvfølgelig språket. Som jeg skrev i første oppdateringen, synes jeg det var lettere enn forventet å lese boken på nynorsk. I Ragna, Berghitte og Aune sine kapitler var det ikke noe problem å følge med. Det skjer noe spennende med hver karakter i alle kapitlene. Det eneste jeg slet med var kapitlene med herduegane (som jeg fortsatt ikke helt forstår hva er), der ting ble litt med abstrakt og til tider hang jeg ikke helt med. Derfor brukte jeg litt lenger tid enn jeg normalt ville på en 500 siders bok.                         IMG_6780

Det jeg likte best med hele boken var at mange av karakterene er innhyllet i mysterier. Smeden er ikke bare en vanlig smed. Det er noe uvanlig med lillebroren til Ragna og Berghitte. Den tilsynelatende ubrukelige moren deres har en hemmelighet. Men alt dette blir det bare hintet om i begynnelsen. Som en advarsel til nye lesere vil jeg bare si at det tar litt tid før man får alt på plass. Tofte nevner karakterer og hendelser, for så å ikke gi forklaringen før 30 sider senere. Det var veldig forvirrende først å forstå hvorfor Ragna blir behandlet med voldsom respekt av kongen og hans slekt når hun er en 15 år gammel ikke-adelig jente fra et lite sted midt uti skogen. Hva som er spesielt med moren og broren hennes, og hva hele familiens relasjon er til Fagerheim får man ikke forklaring på før rundt 200 sider inn i boken. Men så lenge man er innforstått med at dette er skrivemåten hennes er det ikke et problem. Alt blir forklart til slutt, Tofte venter bare på det rette tidspunktet. Og når hun endelig gir deg all informasjonen hun sitter på får man flere ganger hakeslipp. For Tofte er en luring, og hun har laget intrikate fantastiske bakgrunnshistorier til så mange av karakterene.

Avslutningsvis vil jeg si at dette er nok mest en bok for andre fantasylesere, det er veldig mye overnaturlig som bare må aksepteres på strak arm fordi det er ikke lagt noe vekt på å gjøre den spiselig for skeptikere (som blir gjort i større grad i urban fantasy). Likevel kan den passe for folk som er fascinert av norrøn mytologi og har for vane å lese litt tyngre bøker. Det er mye å holde styr på samtidig som du får veldig lite informasjon av gangen, så et råd kan være å ha en notatbok lett tilgjengelig. Jeg satt på et tidspunkt og febrilsk tegnet karakterenes slektstre for å få oversikt. Slaget på Vigrid krever rett og slett litt mer av leseren. Når det er sagt så er det ikke naturlig for meg å vite hva blot betyr, og jeg kan se for meg at noen kan miste motet underveis i denne boken. Men jeg tror kanskje vi har blitt for vante til bøker der spenning blir prioritert over innhold. Tofte minner deg på at bøker skal utfordre deg. Ja, denne boken er vanskelig til tider, og flere ganger måtte jeg ta pauser fordi det gikk litt tungt med lesingen. Men historien er så vanvittig god, og man lærer mer nynorsk enn alle årene man hadde nynorsk på skolen (blot betyr offer!). Man sitter igjen med følelsen man har når man har gått lang tur opp et fjell; Tofte kaster kvister og dritt på deg, men jeg ender opp med å gi henne en klem når jeg kommer på toppen. Denne boken er verdt litt tid ut av hverdagen, folkens. Jeg for min del har allerede kjøpt andre og siste bok i serien allerede.

4 kommentarer Legg til din

 1. Avil sier:

  Så kjekt du likte! Eg er mest nøgd med andreboka sjølv, så eg ee glad du har tenkt deg å lese den. ❤

  Liker

 2. Jeg elsker denne boka, hardt og inderlig. Angrer vanvittig på at jeg ga den innbundne utgaven min videre, nå sitter jeg kun igjen med en pocket utgave – snufs! Det positive er jo at enda en person fikk lese Slaget på Vigrid.

  Det var så gøy å ramle over bloggen deres, jenter! Alltid flott og inspirerende å oppdage nye for meg bokblogger. Jeg legger dere til i oversikten på Bokblogger.no. Kan forresten anbefale dere den lukkede Facebook-gruppen Norske bokbloggere, dersom dere er på Facebook.

  Liker

  1. Ooh, sånt svir 😉 så gøy at du ramlet innom og legger oss til, vi har bare holdt på noen mnd så setter kjempepris på noen tips! Har lagt oss til fb siden nå 🙂

   Liker

   1. Ja, spesielt når det ikke var igjen flere i innbundet utgave, slik jeg forstod det. *snufs* Ta en titt på Bokblogger.no sin side på Facebook, der er det litt blogg pr for dere i dag 🙂 Gleder meg til å følge dere videre. Jeg måtte hoppe over det nyeste innlegget, siden jeg holder på med Odinsbarn as we speak 😉

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s