Mia: På fest i Middelalderen!

Vi er på vei til Middelalderfestivalen på Akershus Festning i Oslo. Litt skuffet over at Maddy ikke kommer i kappe. Søstertrynet har det sedvanlige «jeg-skal-se-riddere-og-drageting!» gliset. Jeg er litt nervøs med tanke på hva Maddy kommer til å drasse ut herfra igjen med tanke på at damen kjøpte et helt jævla armbrøst sist hun var her. Målet i dag er visst et Aragornsverd fullsize – intet mindre.

IMG_5705
Vi går gjennom den massive buegangsporten på Akershus festning og det lukter søt bakst. Det er heller ikke så rart fordi bunadsapostlene fra Husfliden har strikke- og svelefest rett innenfor porten. Tenkte at det var noe veldig lite middelaldersk over dette bidraget men den tanken forsvinner fort. Vi vrir om hjørnet og vitterlig tryner inn i middelalderen. Det er boder overalt med kapper, ornamenter, sverd, øltønner og smykker. Edle gubber i skinnklær, brynjer og ullklær i samlag med fagre kjoler og
forklær. Munkekapper, snurresko, kappeholdere, pilkagger, skinntasker og kjortler – alt et djervt middelaldermenneske med respekt for seg selv måtte trenge for å «look the part». Jeg snur meg og søster er borte. Jeg lokaliserer kråka på trynet nedi en bøtte med sverd. Hun er på quest for å finne Aragornsverdet. Jeg ser et armbrøst likt det hun dro med seg sist. Det er piler, økser, langbuer, spretterter, kniver, skjold – her kan vi lett starte en liten tempelkrig. Sverd myses og studeres, men ingenting faller i smak. Jeg lurer på hvor katapultavdelingen er men får ikke svar. Vi raser videre blant folk med lutt og blåsebelg, trommer og thights.

IMG_5715Kule treskjæringer på ubrukelige og brukelige ting. Maddy fyker inn i en bod og kommer slukøret tilbake. De tar ikke plastkort her i garden… De er visst ikke oppfunnet ennå de(!). Her er det kaldt stål og cash som gjelder. Ikke en minibank i sikte. Vi deler oss og Maddy kjøper mat og jeg stikker for å ta ut penger. Jeg må faktisk hele veien til Rådhusplassen for å få lov til å betale bodmenneskene. (Skjerpings!) Litt rart å gå inn i middelalderen, for så å gå til biler, betong og trikker for så å gå tilbake til lærsko og hest. Maddy rakk akkurat å få kjøpt noe mat etter 20 min i kø og vi spiser spinatpai og svinenakke som smaker fortreffelig. Såh er det klart for shopping! Jeg henger så vidt med etter søster som allerede nå har sondert terrenget og objekter og raser av gårde innimellom og bortover markedet. Det betales for noe greier i smykkeboden, damen med fletter og tresleiver får noen sedler før det bærer videre. Vi suser rundt og vi finner Aragornsverdet! …men det er 10 cm langt. Det er faktisk en brevåpner. Mannen får penger for det. Vi er visst ferdige med kjøpslåing. Vi rusler nå. Hører på tromme-fele-og hvinete blåsebelgmusikk fra munkekapper i grønne strømpebukser. Vi hører på historier fra en dansk gjøglergruppe og ser folk trene med sverd og pil og bue.


Mett etter en lang dag tilbake i tid går vi ut og ser på fangsten. Jeg har kjøpt en fjøl i oliventre. Maddy har nå et grønt blad til å henge rundt halsen og som kan brukes som klesnål – Arwen dings, sleiv til grøt, Aragorn-style-sverd-brevåpner og masse blå steiner. «De er magiske» kommer det entusiastisk fra søster. Sure. Svele og lefse har vi også fortært, sulter ikke med husflidlauget på plass. Dagen føles rimelig komplett. Skikkelig gøy opplevelse! Ser at det er en del folk som brenner for fortiden og liker å leve ut dette. Akkurat dette og bakteppet med Akershus Festning gjør også hele festivalen så gjennomført at du føler du faktisk føler deg helt hensatt middelalderen. For min del ble dette faktisk en dobbel gevinst. Sitter nå med riktig stemning til å lese ferdig Odinsbarn som er første utfordringen fra Maddy. Omtale kommer så snart tjukkasen er lest!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s