Maddy: Kaoshjerte – Lise Forfang Grimnes


Siden jeg var 14 har jeg utelukkende lest engelsk fantasy. Helt til for to år siden. Plutselig eksploderte norsk fantasy på markedet og jeg måtte selvfølgelig følge etter. Etter gode opplevelser med andre norske forfattere, bestemte jeg meg for å gi Kaoshjerte en sjanse. Men med litt tvil. Altså dette coveret. Jeg kommer tilbake til det, men jeg må nevne at det gjorde meg skeptisk. Jeg er eldre enn målgruppen for denne boken, og illustrasjonen gjør meg smertelig klar over det. Twilight-lignende assosiasjoner melder seg, og jeg måtte bare velge å ignorere det, for jeg ble anbefalt denne boken, og jeg skulle søren meg prøve. Stikkord: positivt overrasket. Hoi, som jeg ble involvert fra første side! Hovedpersonene Minja dukker opp og hun husker ingenting fra de siste to ukene. Og moren kommer hjem fra ferie om et par timer. Jeg kjenner at jeg ble involvert og jeg begynner å gjøre meg klar for det store eventyret. Og Lise Grimnes gir det til meg. Det er noe ganske tilfredsstillende å lese en fantasy-bok som er så til de grader norsk. Ikke bare fordi den tar for seg norsk skog og natur på landet, men boken starter et sted på Stovner. Til tross for at Stovner ikke akkurat anses som fantasy-sjangerens navle, er det ekstremt forfriskende. Grimnes lager en naturlig overgang fra en byjente i Oslo, til en jente på eventyr ute på de norske bygdene. Jeg tror på det, og jeg liker Minja. Hennes bestevenn Josef er enda et opplivende bidrag i boken. Han er en selvstendig og utviklet karakter, som ikke trenger å være håpløst forelsket i Minja for å ha noe funksjon i historien (som så ofte er tilfellet i bøker for ungdom). Han står for mesteparten av bokens humor og jeg er så glad for at han er med. Han er også et godt holdepunkt for både Minja og leseren og holder historien forankret i vår verden når rare ting begynner å skje med Minja ute på bygdene. Den store hemmeligheten til Minja var litt klønete introdusert, men Grimnes er flink til å skape mysterie så jeg ikke klarer å legge fra meg boken. Hvorfor husker ikke Minja noe? Hva er det som foregår med bestemoren hennes? Jo lenger jeg kommer ut i boken, jo flere lag med mysterier dukker opp og jeg må si det var veldig uventet. Jeg er sikkert ti år eldre enn målgruppen men jeg blir hektet fast i sidene og har ikke noe annet valg enn å bla videre. Det er viktig for meg å presisere overfor potensielle lesere at boken ikke faller i Twilight-fellen. Grimnes har laget en så bra tvist på den vanlige kjærlighetshistorien (som jeg tror mange har lest seg lei på) der vanlig jente møter overnaturlig gutt, at jeg får lyst til å knytte neven og slå i luften. Bare den tvisten alene gjør boken verdt å lese. Og det er her jeg må ta for meg coveret. For det plaget meg ikke nevneverdig inntil etter jeg hadde lest boken. Fordi dette coveret er veldig misvisende. Det hinter til et klisjefylt tenåringsdrama som den (heldigvis) ikke oppfyller. Hvis du vil prøve norsk og original urban-fantasy, skal du plukke opp denne. Ikke velg bort denne boken i frykt for tyggegummi-drama. Ta det fra en som satt alene i sengen og snakket til seg selv underveis, denne er verdt tiden din og perfekt sommer-lektyre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s